zaterdag 20 september 2014

Begrijp ik goed wat je zegt?

In een gesprek met een melkveehouder over zijn beelden bij de toekomst zei hij: 

‘Als ik over 5 jaar nog net zoveel koeien heb als nu, dan stop ik vandaag nog’.

We spraken hierover door en hij bleek een divers beeld te hebben van zijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld een neventak als adviseur, of misschien wel een loonbedrijf in agrarisch natuurbeheer of wellicht een groter melkveebedrijf. Met zijn uitspraak wilde hij vooral aangeven dat het voor hem belangrijk is dat er een uitdaging is voor hem persoonlijk. Dat het niet over 5 jaar nog net zo is als nu. Het gaat dus niet zozeer over het aantal koeien op zijn bedrijf. Het gaat om een ontwikkeling die uitdaging en ontwikkeling blijft bieden voor hem als persoon.

Toch zullen 9 van de 10 mensen als ze hem dit horen zeggen denken dat hij meer koeien wil. Dit is op zich een logische conclusie. En toch is het niet wat hij eigenlijk bedoelt te zeggen.


Zo versterkt zo’n uitspraak zo maar het beeld dat meer koeien de weg vooruit is. Dat is het wellicht ook voor een deel van de ondernemers bij wie dat past. Voor andere ondernemers zijn er ook andere wegen die perspectieven bieden. Belangrijk is of het bij jou past, of het bij het bedrijf past, of het bij de omgeving past en of het bij de markt past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten