vrijdag 29 november 2013

Het voelt toch anders als het over jezelf gaat: 'Boeren moeten meer doen voor natuur'

Je hoort nogal eens dat de boer meer moet doen voor de inkomenssteun die hij ontvangt, die vraag of verwachting is het waard om een goed gesprek over te voeren.
Dat gesprek is het echter ook waard om vooraf even een paar dingen helder te hebben (al vooraf: ik ben groot voorstander van mooie natuur in ons land :-) )
Het is niet zo dat de boeren simpelweg met gemeenschapsgeld gesponsord worden om zo goedkoop mogelijk te produceren. Dat beeld leeft wellicht soms, maar dat heeft geen oog voor het hele pakket aan politieke keuzes. Zeker, de landbouw heeft binnen die politieke keuzes en de economische randvoorwaarden keuzes gemaakt over de ontwikkeling van hun bedrijven. Daarbij zijn zij echt niet ‘heilig’ en op veel terreinen te eenzijdig bezig geweest. Maar wees eerlijk: als je economie leidend laat zijn, zijn vrijwel alle mensen (in ALLE sectoren) nu eenmaal geneigd veel op te willen offeren voor meer rendement (denk aan de kleding industrie en de fabrieken in Bangladesh). Dus moet er goede regulering zijn.
Maar stel je nu eens het volgende gesprek voor (waarbij jij/jouw ook aan jou gericht is):
 ‘jouw woning staat op een plaats waar ook natuur had kunnen zijn, dus prima, jij mag daar blijven wonen, we snappen ook wel dat je ergens moet wonen. Maar je hebt door daar te wonen wel een negatief effect op de natuur. Dat moet je wel compenseren natuurlijk, we kunnen dit niet zomaar laten gebeuren toch? Je hebt die woning eerlijk gekocht of gehuurd? Ja natuurlijk, daar zeggen we toch ook niets van, dat mag je ook blijven doen. ‘Maar ik ben toch niet de enige, er zijn er zoveel meer, wat ik doe valt toch in het niet bij het geheel?’ Ja, natuurlijk, maar nu hebben we het over jouw effect op de natuur die er had kunnen zijn op de plek waar je woont. Dus we ontkomen er niet aan dat je het moet compenseren, je moet bijvoorbeeld kiezen uit een pakket maatregelen: op 2 middagen per week ga je slootkanten onderhoud doen, of op 2 middagen per week ga je het oprukkende Ambrosia plantje bestrijden door het handmatig te verwijderen, of je gaat 2 middagen per week onderhoud doen in moerasachtige gebieden door het open te houden. Je mag het ook doen door het af te kopen overigen, dan ga jij die dagen gewoon werken maar betaal je iemand anders die het voor je doet
En je inkomen dan? je begrijpt dat we je die 2 middagen niet kunnen betalen, natuurlijk niet, het is compensatie voor het feit dat jij woont waar je woont/werkt waar je werkt/studeert waar je studeert. Dus natuurlijk krijg je daar geen inkomen voor. Wordt je inkomen daardoor minder? Tjsa, daar kunnen wij ook niets aan doen, dan moet je je andere middagen maar beter vermarkten zodat die beter betaald worden, daar moet je gewoon een beter marketing concept voor uitwerken zodat je meer betaald wordt in je productieve uren. Er is veel concurrentie op die arbeids markt zeg je? Dus je kunt die extra prijs niet vragen of krijgen? Hm, ja, goed punt, zeker, is inderdaad lastig. daar moet je dan nog eens goed over nadenken. We hebben er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken.’

Flauw verhaal? Zeker, misschien wel, maar toch, leg het eens naast wat gevraagd wordt van agrarisch ondernemers in relatie tot natuur en landschap, er zitten verbazingwekkend veel overeenkomsten in. Het voelt toch anders als het over jezelf gaat.

3 opmerkingen:

  1. Goed idee om het eens van deze kant te bekijken. Overigens hebben boeren wel de taak om over hun verdienmodel te blijven nadenken. Het recht op inkomen bestaat niet, het recht op ondernemen wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens Dirk, er is geen recht op inkomen of recht op verdiensten. Mijn doel is vooral om ook helder te maken dat 'de maatschappij' wel erg makkelijk de bal helemaal bij de boeren legt terwijl wat er gaande is een logisch gevolg is van hoe we met zijn alle de economie ingericht hebben.

      Verwijderen
  2. Jean-Pierre van Huizen12 januari 2014 om 23:52

    Dag Ron, het is een interessante stelling. Natuurbehoud is idd een zorg voor iedereen. Hier trouwens nog een leuke link hierover:

    http://www.wageningenur.nl/nl/show/Boeren-voor-Natuur-goed-voor-de-natuur-en-voor-de-boeren.htm

    BeantwoordenVerwijderen