woensdag 30 januari 2013

Een enquete opstellen is een hele reis

Gisteren heb ik de enquete voor mijn onderzoek afgemaakt, de laatste zinnen veranderd, de laatste puntjes. Klaar.  Wegbrengen naar de copyshop voor vermenigvuldiging.

Een goed gevoel.Dit is wel een klus waarbij het handig is als je enigzins perfectionist bent. Hoe hou je het anders vol om uren en uren, over een periode van maanden met een enquete bezig te zijn.

En nu op naar de ultieme test: versturen en kijken wat er op terug komt.

Een ondernemer waar ik de enquete testte was erg positief. 'de vragen gaan echt over ons en dit thema speelt nu ook erg in ons gebied' dat gaf me veel moed.

Ook de contacten met de Pachtersbond zijn goed: zij zien het ook als een belangrijk instrument om voor hen goede informatie te krijgen die zij weer kunnen gebruiken in hun werk. Mijn onderzoek is  onafhankelijk, zij hebben dan ook geen stem in hoe de vragen zijn gesteld. Wel heb ik ze erbij betrokken en hebben zij suggesties aan kunnen dragen. Zo kunnen we de enquete heel goed 2 doelen laten dienen: een basis voor een wetenschappelijk artikel en tegelijk informatie voor de conrete vragen op Kampereiland nu. Prachtig.

Op deze manier profiteert Kampereiland van de inzet van mij vanuit CAH Vilentum. Want een ding is wel duidelijk geworden, goed onderzoek kost tijd, veel tijd. En tijd is geld. Zonder de combinatie met de promotiestudie had deze enquete nooit zo grondig gemaakt kunnen worden, als er al een enquete was gekomen. Dus wederzijds voordeel, en daar hou ik van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten