dinsdag 18 december 2012

Ondernemen met buren - ZLTO

Op het ZLTO congres is het thema 'Ondernemen met Buren' gelanceerd, met als ondertitel:
'Vernieuwen en verduurzamen met dialoog en draagvlak'.

Een aanpak die uitgewerkt is in 6 stappen, van het opstellen van een globaal plan tot de beoordeling door de gemeente. Bij stap 3 en 4 staat het bepalen van je omgeving (wie zijn dat eigenlijk?) en ook de dialoog met je omgeving centraal.

De tijd van de roze en gele invasie is hiermee toch echt afgesloten: gemeentehuizen 'overvallen' met vergunningaanvragen die onder het verouderde bestemmingsplan niet geweigerd konden worden. Het leek toen een slim plan van een paar grote ondernemers en hun adviseurs, het draaide uit op enorm imagoverlies van de veehouderij.

Het heeft lang geduurd, laten we eerlijk zijn als veehouderij, te lang, maar nu dan toch deze stap van ZLTO. Een goede stap. In mijn beleving ook een eerste stap. In de brochure gaat het over duurzame plannen, over sturen op mogelijkheden en over samenwerking & afstemming. Ik wil niets af doen aan de goede intenties, toch wel een kanttekening: tussen de regels door is er vooral belang bij een snellere vergunningverlening.

Ik mis nog wel de analyse vooraf: in welke omgeving bevind ik mij eigenlijk? Kan ik die omgeving benutten voor mijn bedrijfsontwikkeling? Wat is hier gewenst door mijn omgeving? Hoe kan ik meerwaarde verlenen aan mijn omgeving?

Als die stap toegevoegd wordt krijgen de mooie wooren over duurzame plannen meer inhoud.

De samenleving heeft het platteland ontzettend hard nodig om zelf gezond te blijven in de 24/7 run. Hoe kunnen we die functie weer optimaal vanuit eigenwaarde vervullen, dat is een mooie uitdaging.

Hele goede feestdagen gewenst en op naar een omgevingsgerichte landbouw, in 2013 wordt daar volop verder aan gewerkt!1 opmerking:

 1. Hallo Ron,
  Lijkt me erg goed voornemen voor 2013 want alleen samen staan we sterk(er).
  groeten, Han
  Han van Kasteren
  Lector Duurzame Energie en Groene Grondstoffen
  CAH Vilentum Dronten

  BeantwoordenVerwijderen