maandag 12 oktober 2015

Ontwikkeling varkenshouderij: hoe gaat het verder als we niets doen?

8 oktober organiseerde Foodlog een avond over de varkenshouderij, specifiek voor Brabant. Grote bedrijven, steeds minder en steeds groter, lage prijzen, probleem. Hoe kom je hieruit? Want als er niets verdiend wordt is er ook geen ruimte voor iets 'extra's' rond welzijn of milieu of omgeving. 

Op de vraag : wat gebeurt er als we niets doen, schreef ik de volgende reactie: 

Wat gebeurt er als we niets doen? Een paar gedachten. In het economische 'spel' dat ook in de varkenshouderij gespeeld wordt, zijn er varkenshouder die de spelregels net iets beter snappen dan de anderen. Die hebben al lang uitgerekend wat ze kunnen (en willen) betalen voor de stallen van faillerende collega's (lees concurrenten). Wat zij goed gesnapt hebben is de macht van het getal, omvang creëert macht. Met een super nuchtere blik op de handelsstromen en rechtstreeks netwerk in de industrie (inkoop en verkoop) creëren ze voordelen. Cash is King.

Deze bedrijven gaan door, ze floreren zelfs bij de crisis doordat ze hun relatieve positie verstevigen.

Wie weet is er ook nog wel ergens een stal die in een concept mee kan doen.
Maar bovenal: volume volume volume. Voor hen gaat de wereldmarkt zijn werk doen en dat zou zomaar nog weer eens heel positief kunnen worden. Dat is ze ook van harte gegund MITS ze omgevingsgericht handelen. Verdien de ruimte die je krijgt (of genomen hebt (?)) en zorg voor mooie stallen, ingepast in landschap en minimale overlast.

Wat kun je met deze groep als maatschappij: respect hebben voor hun ondernemersdrang en tegelijk hele strakke randvoorwaarden zetten en die knetterhard handhaven. milieu, landschap, welzijn. Niet overdrijven met regels maar wel knetterhard handhaven. De omgang met regels in het verleden rechtvaardigt geen enkele speelruimte meer rondom regels. Sorry grootschalige varkenshouder, het krediet dat je had is verspeeld. Huur dan wel controleurs in die het spel van 'letterlijk de regels lezen en uitvoeren' ook heel erg goed snappen en die machtsmiddelen hebben waar de varkenshouder zelf echt zenuwachtig van wordt.

Wat betreft een Nl markt concept voor in de supermarkt:

* smaakvoller: doe het varken recht en fok en voer nu eens varkens met echte smaak
* respectvoller: doe het varken recht. een leven dat past bij de nieuwsgierigheid van dit prachtige dier
* nuttiger: Het varken als de ultieme reststromen verwerker, de echte toegevoegde waarde van het varken

Voor de grand cru's (de bijzondere merk-concepten in varkensvlees): leef je uit in je ondernemerschap, ga allianties aan met partners in de regio, maak een duidelijk onderscheidend kwaliteitsproduct, wees trots op je product en durf de prijs te vragen die het verdient.

PS ik herinner mij een tijd geleden een pleidooi dat varkenshouderij op het boerenerf moest blijven want 'daar hoort het van nature thuis'. Ik dacht toen: hm, is dat echt je argument? Wat had je gezegd als de bouwgrond in industriegebieden goedkoper was geweest?

De 'kwestie' is hier te vinden: http://www.foodlog.nl/artikel/heb-jij-vertrouwen-in-omfietsvarkens/

klik op het vierkantje linksonder op de foto voor de reacties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten