vrijdag 12 oktober 2012

Farmpreneur of Boerdernemer


Farmpreneur of Boerdernemer

 
De woorden boer en ondernemer komen steeds weer terug in mijn onderzoek. Twee woorden maar ook twee werelden. Werelden die achter het woord schaalgaan, maar ook door verschillende mensen totaal verschillend begrepen (willen?) worden.

Boer als in ‘vroeger’ of boer als associatie met klompen en mestvork. Ouderwets, conservatief. Of boer als in ‘de kern van het boerenbedrijf, de persoon die vanuit alles wat er op en om zijn erf is voedsel produceert’. Of boer als in ‘boer zoekt vrouw’, tja wat moet ik daar over zeggen.

Of boer als in het programma melk en honing: enerzijds de pionier van het ‘eerlijke eten’ en anderzijds stereotype boer Arie die de jonge boerinnen in hun race voor beste boerendochter van Nederland jureert.

Begeleid worden vanuit enerzijds Rurale Sociologie en anderzijds Landbouw Economisch Instituut betekent dat ook daarin de twee werelden weerspiegelen.
 
Het zal nog wel even worstelen blijven, de termen hebben ondertussen zo’n eigen wereld, dat is niet meer los te koppelen en neutraal te maken.

Voor mij kan de ene term niet zonder de ander. Boer vind ik persoonlijk het mooist, juist omdat het heel duidelijk de context en achtergrond van werken met leven weerspiegelt. Tegelijk moet die boer ook zijn rol als ondernemer goed vervullen.

 
Is de term boerdernemer niet iets? Of farmpreneur?

De eerste geeft geen hits op internet, de laatste wel: bijvoorbeeld die van een jonge boer (of is het ondernemer) die extra virgin raapzaadolie produceert

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten